Café du commerce: ochutnávka královského koláče u Paula
Oslavme společně začátek nového roku 2023 typickou francouzskou tradicí: ochutnávkou královského koláče!
Jedná se o jednu z nejvýznamnějších událostí ve francouzském gastronomickém kalendáři! Na začátku roku tisíce lidí "táhnou krále" a udržují tradici, která trvá už tisíce let.
Pohanská a náboženská tradice
Galette des rois neboli Královský koláč se konzumuje během celého ledna. Obvykle se plní frangipanem (sladkou náplní z mandlové mouky), ale pro gurmány jsou k dispozici varianty s čokoládou, s jablky či s kandovaným ovocem.
Už v římském starověku se na oslavu zimního slunovratu podával koláč ve tvaru slunce: otrok, který ve svém kousku našel suchou fazoli, se stal na jeden den králem. V křesťanské éře je tato tradice spojena se svátkem Zjevení Páně a příchodem Tří králů. Fazole je nahrazena hliněnou figurkou Ježíška. Postupem času tato tradice pokračovala a fazole ztratila svůj náboženský význam.
Královský koláč dnes
Kdo najde fazoli ve svém kousku koláče, stane se králem nebo královnou. Nosí papírovou korunu a vybírá si z publika svou královnu či krále. Ročně se prodá 30 až 32 milionů koláčů a tradice královského koláče představuje asi 10 % ročního obratu pekařů.
Dokumenty ke stažení
PAUL_PR_FOTO_Kralovsky_kolac.jpg (JPG • 738 KB)Hostitel
Místo konání akce
Café du commerce: ochutnávka královského koláče u Paula
Akce již skončila