Ohlédnutí za debatním obědem s J. E. panem Stéphanem Crouzatem

[Translate to Tchèque:]

V úterý 21. května měla FČOK tu čest přivítat J. E. pana Stéphana Crouzata, jako hlavního hosta debatního oběda v restauraci Mánes.

V úterý 21. května měla Francouzsko-česká obchodní komora tu čest přivítat J. E. pana Stéphana Crouzata, velvyslance Francie v České republice, jako hlavního hosta debatního oběda v restauraci Mánes. Bohatá a pestrá diskuse poskytla prostor pro otevření řady aktuálních témat, která jsou zásadní pro francouzsko-české vztahy.

Kariéra a první dojmy

Na úvod J. E. Stéphane Crouzat podrobně představil svou profesní dráhu a popsal důvody, které ho přivedly do Prahy. Zavzpomínal na svou první cestu do české metropole v roce 1983, která v něm zanechala trvalé vzpomínky. Pan velvyslanec, který je vášnivý milovník hudby a ve volném čase rád hraje na klavír, vyjádřil také svůj obdiv k bohaté nabídce pražské hudební scény.

Jádro: žhavé téma

Debata se rychle stočila k jaderné energetice, oblasti, v níž je pan velvyslanec Crouzat od svého příjezdu obzvláště aktivní. Podrobněji shrnul pokrok dosažený v tendru na dostavbu elektráren Dukovany a Temelín a zdůraznil podporu Francie prostřednictvím EDF. Připomněl, že kromě výstavby elektráren je cílem tohoto projektu také posílit průmyslovou spolupráci mezi Francií a Českou republikou, zejména v oblasti dodavatelského řetězce a výzkumu a vývoje. Výsledek výběrového řízení, očekávaný v polovině července, bude rozhodující pro další fáze, zejména pro jednání o smlouvě, která by se s vítězem tendru měla podepsat v březnu 2025.

Životní prostředí a Green Deal

Zájem nového velvyslance o životní prostředí se promítá i v iniciativě Zelené velvyslanectví, jejímž cílem je snížit spotřebu energie a uhlíkovou stopu diplomatických budov. Hovořil také o ambicích Evropy dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality a zdůraznil význam jaderné energie, energetické úspornosti a obnovitelných zdrojů energie. J. E. pan Crouzat se také věnoval otázkám mezinárodní spolupráce v této oblasti, zejména se zeměmi jako jsou Čína a Spojené státy.

Inovace a technologie

Pan velvyslanec také vyzdvihl důležitou roli ekosystému French Tech Prague s důrazem na význam digitálních inovací. Francie investovala do umělé inteligence 1,5 miliardy eur, což podtrhuje její vedoucí úlohu v Evropě. Velvyslanec Crouzat vyjádřil spokojenost s dynamikou French Tech v Praze, posilou pro český technologický ekosystém.

Automobilový sektor a doprava

Pokud jde o budoucnost automobilového průmyslu, pan velvyslanec se podrobně vyjádřil k evropským opatřením zaměřeným na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem do roku 2035, což je zásadní krok k uhlíkové neutralitě. Zmínil také rozvoj vysokorychlostních tratí v České republice a podporu francouzských odborníků ze společnosti SNCF.

Školství a francouzština

Propagace francouzského jazyka v České republice zůstává prioritou. J. E. pan Crouzat upozornil na znepokojivý pokles výuky francouzštiny a vyzval ke společnému úsilí o zachování povinného druhého cizího jazyka ve školách. Zmínil francouzská lycea a dvojjazyčné sekce a vyzval k politickému lobbingu na podporu tohoto cíle.

Kulturní akce

Na závěr pak pan velvyslanec pozval účastníky na několik nadcházející francouzských kulturních akcí, např. na výstavu o manýrismu ve spolupráci s Louvrem nebo koncert orchestru francouzského rozhlasu, vysílaný živě z Prahy.

Debatní oběd byl cennou příležitostí k posílení vazeb mezi Francií a Českou republikou a k diskusi o současných i budoucích výzvách a příležitostech. Francouzsko-česká obchodní komora děkuje J. E. panu Stéphanu Crouzatovi za jeho účast a osobní nasazení.