Ohlédnutí za EXPO CIRK Ostrava

EXPO CIRK se konal ve dnech 20. a 21. června 2024 v Ostravě v multifunkční aule GONG v Dolních Vítkovicích. Cílem akce, která probíhala v češtině i angličtině, bylo upozornit na téma cirkulární ekonomiky a nabídnout nejen platformu pro diskusi o tomto zásadním tématu, ale i výstavní prostory pro firmy.  I samo místo konání, bývalý průmyslový areál, princip cirkularity skvěle ilustrovalo.
Akce, kterou organizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR společně s Moravskoslezským krajem a Francouzsko-českou obchodní komorou pod záštitou Velvyslanectví Francie v Praze a Evropské investiční banky a ve spolupráci s metropolí Grand Nancy a agenturou Lorr‘Up, se zúčastnily české a evropské firmy, zástupci institucí a experti z různých oborů. Jak konference, kde byl počet míst zcela vyprodán, tak firemní expozice, kam byl vstup volný, nabídly možnost široce diskutovat o nápadech i osvědčených postupech v oblasti oběhového hospodářství.

Konferenci zahájily mj. projevy francouzského velvyslance J. E. Stéphana Crouzata a vrchního ředitele sekce fondů EU při MPO Mariana Piechy. Oba řečníci zdůraznili význam oběhového hospodářství a výzvy v oblasti udržitelnosti.
To nejdůležitější z konference:


Projekty zaměřené na technologickou transformaci a inovace:

 

  • Projet CirkArena: 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka představil ambiciózní projekt výzkumně-vývojového centra pro cirkulární ekonomiku CirkArena, který se bude zaměřovat na výzkum průmyslových odpadů specifických pro Moravskoslezský kraj a jejich přeměnu ve využitelné zdroje. 

  • Technologie zaměřené na recyklaci a opětovné použití: Jan Karsten ze společnosti Equans a Vojtěch Janoušek ze společnosti Via Salis se podělili o inovativní řešení v oblasti recyklace a opětovného využití materiálů s cílem snižování uhlíkové stopy.

Příspěvky firem a příklady z praxe:

 

  • Veolia CZ: Jakub Tobola představil klíčové projekty, jako byla transformace Elektrárny Kolín na elektrárnu využívající biomasu nebo princip „waste to energy“ využitý v Teplárně Přerov.

  • Schneider Electric CZ: Pavel Bezucký zdůraznil význam udržitelných postupů v celém hodnotovém řetězci společnosti a ukázal, jak může efektivní řízení zdrojů vést k významným úsporám a zvýšení konkurenceschopnosti.

Zahraniční pohled:

 

  • Transformace Lotrinska: Charly Lalo z agentury pro hospodářský rozvoj Lorr'Up mluvil o dekarbonizaci tohoto kraje a využití průmyslového odpadu a nabídl inspirativní paralelu s iniciativami v Moravskoslezském kraji, který se stejně jako Lotrinsko plánuje přeorientovat na vodík. O obnovitelných zdrojích energie a rostoucí roli vodíku jako nosiče energie hovořil také Jan Světlík ze společnosti Vítkovice Cylinders.

 

Společenská a networkingová část: akci doprovázela řada příležitostí pro neformální setkání, včetně večerního francouzského koktejlu, kde mohli účastníci navázat nové pracovní kontakty a probrat postupy, které se jim v oblasti udržitelnosti a inovací osvědčily.

To nejdůležitější z firemních expozic: bezplatná výstava v prostorách bývalého plynojemu poskytla firmám příležitost představit své projekty a inovace v oblasti oběhového hospodářství se zaměřením na opětovné použití materiálů, snižování množství odpadu a energetickou účinnost. Rozhovory s některými vystavovateli najdete níže.

EXPO CIRK v Ostravě ukázal, že oběhové hospodářství je nejen ekologickou nutností, ale také ekonomickou příležitostí. Akce zdůraznila význam inovací, spolupráce a konkrétních opatření pro udržitelnou budoucnost. Diskuse a prezentace přiblížily aktuální výzvy a možná řešení, a to v lokálním i mezinárodním měřítku. Akce poskytla prostor pro plodný dialog a ukázala, že cirkulární ekonomika může environmentální výzvy proměnit v příležitosti pro růst a rozvoj.
 

Rozhovory s našimi vystavovateli: