Ohlédnutí za setkáním platformy Sustainable Business Forum - ESG Reporting

[Translate to Tchèque:]

Na cestě k udržitelnosti: o čem se mluvilo na setkání platformy Sustainable Business Forum na téma ESG reporting
 

Dne 5. června 2024 hostilo Francouzské velvyslanectví v Praze další setkání platformy Sustainable Business Forum, což je jedna z klíčových akcí pořádaných Francouzsko-českou obchodní komorou. Fórum, které se konalo v Buquoyském paláci, v rámci diskusí, prezentací a setkání s firmami upozornilo na problémy a řešení související s ESG reportingem (Environmental, Social, and Governance). 

Den začal registrací a snídaní, po níž následovaly hlavní projevy. Setkání moderovala Luďka Raimondová, konzultantka v oblasti public relations a udržitelného rozvoje. Její odborné vedení debaty odráželo více jak 25letou zkušenost v oboru.

 

Úvodní proslovy

 

Roland Bourgeois, předseda správní rady Francouzsko-české obchodní komory přivítal přítomné zástupce podnikatelů a J. E. pan Stéphane Crouzat, velvyslanec Francie v České republice, následně připomněl evropské cíle v oblasti snižování emisí uhlíku, hovořil zejména o trhu s uhlíkem a Zelené dohodě. Zdůraznil, že je důležité, aby Evropa zůstala v této oblasti lídrem, který bude vyzývat ostatní regiony světa k následování. J. E. pan velvyslanec Crouzat rovněž upozornil na tzv. náklady na nečinnost, pokud jde o ochranu klimatu, a zároveň na příležitosti pro firmy spojené s inovacemi v této oblasti.

Karolina Konečná z Ministerstva financí představila evropskou taxonomii, jejích šest environmentálních cílů a nové požadavky na ESG reporting. Vysvětlila, že tyto zprávy sice generují počáteční náklady, ale z dlouhodobého hlediska usnadní porovnávání výkonnosti společností v oblasti udržitelnosti.

Kateřina Jirková z Ministerstva práce a sociálních věcí hovořila o opatřeních v boji proti chudobě v České republice a vyzdvihla reformu rodinných přídavků a přídavků na domácnost.

 

Prezentace firem

 

Po přestávce na kávu představily společnosti svůj pohled na ESG reporting. Boris Zupančič z Bureau Veritas hovořil o dopadu ESG Reportingu na komunikaci s dodavateli a o potřebě neustálého zvyšování povědomí o této problematice. Élina Galabová ze společnosti Capgemini představila pozitivní aspekty ESG a zdůraznila význam automatizace zpracování dat pro snížení nákladů a zvýšení transparentnosti. Veronika Hajná ze společnosti Enviros se podělila o praktické zkušenosti s přípravou nefinančních zpráv.

Zuzana Rozsívalová ze společnosti Mazars hovořila o procesu přípravy zprávy o udržitelnosti se zaměřením na rovné odměňováníBarbora Urbancová ze společnosti Peterka & Partners na závěr hovořila o udržitelném marketingu boji proti greenwashingu a vyzvala k důslednému prověřování značek, které se označují za ekologické.

 

Firemní stánky a networking

 

Odpoledne měli účastníci možnost navštívit stánky partnerských společností, kde se mohli seznámit s různými řešeními a službami souvisejícími s ESG reportingem. Fórum bylo zakončeno obědem, který byl vhodnou příležitostí k navázání nových kontaktů.

Sustainable Business Forum tak nabídlo platformu pro diskusi o výzvách a příležitostech v oblasti ESG reportingu. Všichni mluvčí zdůraznili, že k dosažení udržitelnosti je potřeba kolektivní a koordinovaná akce.

Pro ty, kteří se chtějí hlouběji ponořit do probíraných témat, jsou níže k dispozici online prezentace.

Karolína Konečná : Ministerstvo financí

Kateřina Jirková : Ministerstvo práce a sociálních věcí

Boris Zupančič : Bureau Veritas

Elina Galabová : Capgemini

Veronika Hajná : Enviros (groupe KB)

Zuzana Rozsívalová : Forvis Mazars

Barbora Urbancová – Peterka & Partners