Členové
DANONE slaví 100 LET a otevírá svou sbírku fermentačních kultur pro vědecké účely
Je to přesně 100 let, kdy Isaac Carasso vyrábí svůj první jogurt v Barceloně a pokládá tak základy společnosti Danone. Inspirovaný prací ruského badatele Ilji Iljiče Mečnikova o roli fermentů ve střevech a jejich vlivu na celkové zdraví, přidává Isaac do jogurtu mléčné bakterie z Pasteurova ústavu. Tímto krokem se otevírá prostor pro výzkum a inovace, na kterém se podílí mnoho mezinárodních vědců, a díky němuž společnost Danone vytvořila rozsáhlou sbírku fermentačních kultur s vysokou genetickou rozmanitostí.
U příležitosti oslav 100 let společnosti se Danone rozhodlo posílit svůj závazek podporovat otevřenou vědu – iniciativu otevřené spolupráce na poli výzkumu, rozvoje a sdílení znalostí – prostřednictvím zpřístupnění své historické sbírky 1800 kmenů pro výzkumné účely širší veřejnosti. Pro zájemce se tak otevírá možnost nahlédnout do souboru 193 mléčných a bifidobakteriálních kultur uložených v Centru biologických zdrojů Pasteurova Institutu (CRBIP).
Danone také otevře svou sbírku více jak 1600 kmenů ve svém výzkumném a inovačním centru v Paříži-Saclay pro výzkumné pracovníky z celého světa s cílem sdílet odkaz společnosti ve prospěch všech. Již o něco dříve Danone spojila své síly s Centrem pro inovace mikrobiomu v Kalifornii (CMI), aby podpořila porozumění vztahu mezi výživou a lidským střevem. Díky vědeckým partnerstvím a širší spolupráci Danone postupuje na cestě k dosažení svých cílů do roku 2030, a to především k naplnění cíle šířit revoluci v oblasti potravin společně se svými partnery. Od spolupráce a zpřístupnění sbírky pro vědecké účely si Danone slibuje urychlení výzkumu kmenů, které i přes dlouholeté studování skrývají mnoho tajemství a jejichž potenciál není stále plně využit.