Actualités

Ohlédnutí za Learning Expedition: Sciences Po Paris

[Translate to Tchèque:]

Learning Expedition Science Po Paris: třídenní vzdělávací akce pro studenty programu MBA 

 

Ve dnech 9. až 11. října 2024 uspořádala Francouzsko-česká obchodní komora v Praze třídenní Learning Expedition pro 26 studentů MBA z francouzské univerzity Science Po Paris. Cílem této vzdělávací akce bylo představit účastníkům francouzské a české instituce, seznámit je s francouzskými firmami působícími na českém trhu a poskytnout jim informace o české ekonomice, aktuální situaci na českém trhu práce či českém průmyslu.

 

První den: Návštěvy klíčových firem a institucí

Program započal ve středu 9. října návštěvou společnosti BlueLink International CZ, kdy nám Vincent LEONARDI, generální ředitel společnosti BlueLink a člen správní rady FČOK, představil společnost Blue Link, její strategie náboru zaměstnanců, udržení a rozvoje pracovní síly. Tomáš Ervín DOMBROVSKÝ, odborník a analytik trhu práce (Alma Career), pravidelný přednášející v HR Klubu FČOK, si pro účastníky naopak nachystal prezentaci na téma práce na českém trhu a lidské zdroje v České republice.

Následovala návštěva ČMKOS (Českomoravská konfederace odborových svazů), kde studenti získali přehled o české ekonomice z perspektivy odborů. Tomáš PAVELKA, poradce ČMKOS z oddělení makroekonomických analýz a prognóz, představil současné výzvy na trhu práce a nabídl výhled do budoucnosti, včetně přeměny českého průmyslu.

Další zastávkou bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO), kde Luboš JOZA z oddělení zemí EU a ESVO hovořil zejména o české ekonomice a Česku jako průmyslové zemi. Následně Petr HECZKO, ředitel odboru analýz a informací CzechInvestu (Agentura pro podporu podnikání a investic), přiblížil aktuální ekonomickou situaci v České republice a podnikatelské prostředí, zdůrazňujíc současné vládní politiky.

První den uzavřely Lucia MILE, vedoucí oddělení, a Karolína TOMANOVÁ, Senior business manažerka, z mezinárodní technologické poradenské firmy Amaris Consulting. Ty zaměřily na a vliv umělé inteligence na procesy získávání talentů ve firmě.

Diskuze pak pokračovala během společné večeře v Café Louvre, kde účastníci mohli sdílet své dojmy a poznatky z prvního dne.

 

Druhý den: Průmyslová výroba a bankovnictví

Druhý den začal návštěvou společnosti Latecoere, kde účastníky přivítali generální ředitel Loïc LEFEBVRE, člen správní rady FČOK, a personální ředitelka Štěpánka DIDOVICOVÁ. Program zahrnoval prohlídku firmy a diskuzi o personálních výzvách v průmyslové výrobě, zejména o vlivu technologických změn, generačních rozdílech, zapojení stážistů, posilování image zaměstnavatele a rozvoji talentů, včetně zaměstnávání zahraničních pracovníků.

Po oběhové pauze v restauraci Mama Shelter se účastníci přesunuli do Komerční banky, kde studenty přivítali Dita PASQUIER, ředitelka privátního bankovnictví a členka správní rady FČOK, Tomáš HOCHEMISTER, ředitel investic a absolvent SciencesPo, Jan VEJMĚLEK, hlavní ekonom KB, a Ctirad LOLEK, ředitel HR. Prezentace se zaměřily na českou ekonomiku z makroekonomického hlediska, pracovní trh, lidské zdroje a nábor zaměstnanců, včetně atraktivity Komerční banky jako zaměstnavatele.

Den byl završen slavnostním předáním diplomů na Velvyslanectví Francie v Praze, kde se účastníci setkali s vedoucím ekonomického oddělení velvyslanectví Louisem DE FOUCHÉCOUR, ředitelkou Business France v České republice Magali VOISIN-RATELLE a prezidentem French Tech Prague, CEO StartUp Yardu a členem správní rady FČOK Cédricem MALOUX. Studenti měli možnost podrobněji poznat fungování a současný stav francouzsko-českých obchodních vztahů, stejně jako se seznámit s českým start-upovým prostředím a jeho aktuálním vývojem. Program dne poté uzavřela večeře v restauraci Potrefená husa Hybernská.

 

3. den: Vzdělávání a inovace

Třetí den programu studenti navštívili Vysokou školu ekonomickou, kde je přivítala Hana MACHKOVÁ, prorektorka pro mezinárodní vztahy a ředitelka Francouzsko-českého institutu řízení. Ve své prezentaci se soustředila na francouzsko-českou spolupráci v oblasti univerzitního vzdělávání, partnerské vztahy mezi univerzitami a svou profesní kariéru.

Po obědě v Botanique bistru následovala závěrečná návštěva ve společnosti Valéo R&D. Úvod do fungování společnosti, výzvy v automobilovém průmyslu a způsoby, jak přilákat a spolupracovat s talenty, včetně partnerství s českými univerzitami, představili Gábor IFFLAND, vedoucí komunikace pro Českou republiku, Damaris AGRESSOVÁ, specialistka na nábor talentů, a Jakub HUDEC, manažer pro obchodní inovace.

 

Learning Expedition byla pro studenty Sciences Po Paris jedinečnou příležitostí k seznámení se s českým sociálním a ekonomickým prostředím, a to jak z pohledu českých institucí a odborů, tak i mezinárodních firem. Tato zkušenost studentům pomohla lépe pochopit obchodní vztahy mezi Francií a Českou republikou, a to i díky konkrétním příkladům francouzských firem působících na českém trhu. Odborníci s nimi sdíleli cenné poznatky o obchodních strategiích, lidských zdrojích a klíčových výzvách, jako jsou nábor a rozvoj talentů, angažovanost zaměstnanců a vzdělávání. Tento program podtrhl význam francouzsko-české spolupráce a přinesl nové impulsy pro další rozvoj vzájemných vztahů. Zároveň se nám podařilo do programu zapojit naše členské firmy, což přispělo k prohloubení vztahů v rámci naší francouzsko-české komunity a otevřelo nové možnosti pro spolupráci.