Ohlédnutí za setkáním Olympijského klubu s Vítem Přindišem

[Translate to Tchèque:]

26. června 2024 uspořádala Francouzsko-česká obchodní komora další setkání v rámci Olympijského klubu v restauraci La Petite Eiffel, situované kousek od pražské petřínské rozhledny. Akce byla další v řadě akcí kolem olympijského roku 2024 a sešli se na ní přední aktéři francouzsko-české komunity, aby oslavili sport a přátelské vztahy.

Vít Přindiš, host večera

Naše pozvání přijal Vít Přindiš, trojnásobný mistr světa a desetinásobný mistr Evropy ve vodním slalomu. I když se mu paradoxně nepodařilo kvalifikovat se na olympijské hry v Paříži 2024, rád se s námi podělil o svou výjimečnou kariéru a výzvy, s nimiž se během let potkal.

Zajímavá a inspirativní debata

Rozhovor vedla Kateřina Neumannová, rovněž olympijská vítězka, účastnící díky jejímu vhledu mohli dostatečně ocenit hloubku Přindišových zkušeností. Pětatřicetiletý závodník vzpomínal na své skromné začátky v učitelské rodině, na své první závody v 25 letech a na rozhodnutí věnovat se po ukončení studií sportu naplno.

Zdůraznil, že je důležité, aby děti, dříve, než začnou se sportovní kariérou na vysoké úrovni, měly možnost si jen tak volně hrát, což byla cenná rada pro přítomné rodiče. Vít Přindiš hovořil také o finančních aspektech vodního slalomu, sportu, který se sice provozuje po celém světě, ale přitahuje méně sponzorů a je méně medializován.

Soupeření i přátelství mezi šampiony

Večer také ukázal jedinečnou dynamiku mezi čtyřmi českými mistry světa ve vodním slalomu, kteří navzdory tvrdé konkurenci udržují tréninkové vztahy založené na spolupráci a přátelství. Přindiš vysvětlil, že tento přístup jim umožňuje vzájemně se trumfovat a zlepšovat – inspirativní příklad přátelství ve sportu.

Výzvy olympijské kvalifikace

Hlavním bodem pak byla diskuse o tom, že se Přindišovi nepodařilo se kvallifikovat na olympijské hry v Paříži, přestože je druhým nejlepším na světě. Vysvětlil přísná pravidla národní reprezentace na olympijských hrách, která omezují účast na jednoho sportovce z každé země, což činí vnitřní konkurenci v České republice obzvláště tvrdou.

Plány do budoucna

Nehledě na tento neúspěch se ale Vít Přindiš zapojí do projektu, v jehož rámci se dva mladí kajakáři zúčastní her v Paříži, což dokládá jeho odhodlání inspirovat další generace. Podělil se také o své plány do budoucna, včetně možnosti stát se trenérem nebo se věnovat sportovnímu marketingu.

Úspěšný večer

Večer pak zakončila ochutnávka vín a sezónní česko-francouzské menu, které navodily příjemnou atmosféru pro diskusi mezi účastníky a výměnu kontaktů. Postřehy Víta Přindiše a Kateřiny Neumannové publikum zaujaly a napomohly k tomu, že akce byla oslavou olympijských her i živým dokladem o silných vazbách mezi Francií a Českou republikou.

Akce se vydařila, posílila francouzsko-české vztahy prostřednictvím inspirativních příběhů mistrů světa a poskytla platformu pro bohatou a přínosnou debatu. Francouzsko-česká obchodní komora zároveň potvrdila svou klíčovou roli pro navazování těchto cenných vazeb.